ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Έρογλου με ΓΓ του ΟΗΕ και Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Έρογλου με ΓΓ του ΟΗΕ και Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη

Συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν και τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ θα έχει στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου θα έχει συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ του ΟΙΔ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και θα παραστεί στη δεξίωση που θα δοθεί προς τιμήν του κ. Γκιουλ στην τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία.

Ο Έρογλου επισκέφθηκε τα νέα γραφεία της «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, όπου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής, Μεχμέτ Ντανά και σε δηλώσεις του εκεί στους ανταποκριτές του Μπαϊράκ και του «τ/κ πρακτορείου ειδήσεων» ΤΑΚ χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στον οποίο – είπε – θα μεταφέρει την προσδοκία του να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν.

Η επιθυμία για διαπραγματεύσεις από το μηδέν, πρόσθεσε, δίδει το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν για ακόμη 45 χρόνια. Είτε κατά τις διαπραγματεύσεις του ίδιου με τον πρώην Πρόεδρο Χριστόφια, είτε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπήρξαν χειροπιαστές εξελίξεις, συνέχισε. «Γι’ αυτό το λόγο προσδοκούμε σε δέσμευση για έναρξη από εκεί που έμειναν ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Γιατί 45 χρόνια είναι πολλά. Οι γενιές αλλάζουν. Και στις δύο πλευρές η ανυπομονησία αυξάνεται. Αυτή η περίοδος πρέπει να είναι η περίοδος που θα λύσουμε το πρόβλημα και να βγάλουμε πλέον από την ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο Ντερβίς Έρογλου τόνισε την ανάγκη για μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο και είπε πως η τ/κ πλευρά θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή πρόθεση ενώ επανέλαβε ότι αναμένουν και από την ε/κ πλευρά να έχει καλή πρόθεση. Στην Κύπρο, η γενιά που έζησε τον πόνο του πολέμου μπορεί να είναι η γενιά που θα κάνει τη συμφωνία, ανέφερε λέγοντας ότι στην ημερήσια διάταξη των γενιών που έρχονται το Κυπριακό μπορεί να μην υπάρχει.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ καλά αυτήν την τελευταία ευκαιρία». Επανέλαβε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από το δείπνο τους στις 30 Μαϊου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, λέγοντας ότι «τώρα δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Και η δήλωση του Ντάουνερ ότι δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες. Αλλά οι επαφές που θα έχει εδώ ο Αναστασιάδης, οι συμβουλές που θα πάρει, σκέφτομαι ότι θα του υποδείξουν προς την κατεύθυνση να παρακαθίσει στο τραπέζι».

Πρόσθεσε δε ότι στην απαντητική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ίδιο κάποια αρνητικά μηνύματα που υπάρχουν τα αποδίδει σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Όπως ο ίδιος, είπε, όταν εκλέγηκε «πρόεδρος» είχε στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας γραπτώς την επιθυμία του να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είπε.

ΠΗΓΗ ikypros