ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανός με στρατιωτική στολή σκότωσε στρατιώτη του ΝΑΤΟ

Αφγανός με στρατιωτική στολή σκότωσε στρατιώτη του ΝΑΤΟ

Αφγανός ο οποίος φορούσε τη στολή του αφγανικού στρατού πυροβόλησε και σκότωσε έναν στρατιώτη του NATO την Πέμπτη στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία και δήλωσαν αξιωματούχοι.

Και ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας «σκοτώθηκε», ενώ ο τόπος όπου έγινε το επεισόδιο είναι «ασφαλής», ανέφερε το NATO σε ανακοίνωσή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα στην επαρχία Πάκτια. Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο νεκρός στρατιωτικός ανήκε στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ και ήταν εκπαιδευτής.

Το Σάββατο ένοπλος ο οποίος επίσης φορούσε στολή του αφγανικού στρατού σκότωσε τρεις άνδρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επίσης Αμερικανούς, στην πόλη Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια.

Οι περίπου 87.000 άνδρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις και τα μάχιμα στρατεύματά της αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από τη χώρα έως και τα τέλη του 2014.

Στο μεταξύ τέσσερις Αφγανοί στρατιωτικοί απήχθησαν από φερόμενους ως μαχητές των Ταλιμπάν στη επαρχία Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν.
Ο περιφερειάρχης της Χαναμπάντ, Χαγιατουλάχ Αμίρι, δήλωσε ότι οι τέσσερις στρατιωτικοί, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά, απήχθησαν στην δική του περιοχή.

«Οι Ταλιμπάν σταμάτησαν το λεωφορείο της γραμμής που πήγαινε από την Ταλοκάν στην πόλη Κουντούζ. Ζήτησαν τις ταυτότητες των επιβατών και βρήκαν τέσσερα πρόσωπα που εργάζονται για τον εθνικό στρατό», είπε ο κ. Αμίρι.

Δεν είναι σαφές πού μεταφέρθηκαν οι στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι εμπλέκονται στο επεισόδιο.