ΚΟΣΜΟΣ

Το αργότερο την Τρίτη αρχίζουν οι επιθεωρήσεις για τα συριακά χημικά

Το αργότερο την Τρίτη αρχίζουν οι επιθεωρήσεις για τα συριακά χημικά

Οι επιθεωρήσεις στη Συρία για το χημικό οπλοστάσιό της πρέπει να αρχίσουν το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη, τονίζεται στο κείμενο του σχεδίου απόφασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW, OIAC), ο οποίος συνεδριάζει απόψε για να το εγκρίνει.

Οι επιθεωρητές θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ύποπτες εγκαταστάσεις που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο τον οποίο παρέδωσε στις 19 Σεπτεμβρίου η Συρία, αναφέρεται στο κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφασίζει ότι η γραμματεία οφείλει να αρχίσει τις επιθεωρήσεις στη Συρία το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την 1η Οκτωβρίου», προστίθεται.

Όλες οι εγκαταστάσεις οι οποίες αναφέρονται στον επίσημο κατάλογο του χημικού οπλοστασίου που παραδόθηκε από τη Συρία στον OPCW, πρέπει να επιθεωρηθούν μέσα σε «30 ημέρες το αργότερο μετά την υιοθέτηση αυτής της απόφασης», που αναμένεται απόψε, καθώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει στη Χάγη στις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας).

«Οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση επισημαίνεται από ένα κράτος-μέρος ότι ενέχεται στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, πρέπει να επιθεωρείται το συντομότερο δυνατόν», προστίθεται στο σχέδιο απόφασης.

Ωστόσο στο εν λόγω σχέδιο αναφέρεται πως ο γενικός διευθυντής του OPCW Αχμέτ Ουζουμτσού, μπορεί να αποφασίσει πως τέτοιου είδους υποδείξεις είναι «αδικαιολόγητες» και ότι συγκρούσεις που συνδέονται μ' αυτές τις υποδείξεις μπορούν να επιλύονται μέσω «διαβουλεύσεων και συνεργασίας».

Αν η Συρία δεν σεβαστεί το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στα μέσα του 2014, ο OPCW θα μπορεί «να φέρει το πρόβλημα απ' ευθείας στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

O OPCW πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του σχεδίου που εκπονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη από τους Ρώσους και τους Αμερικανούς πριν πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ μια ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της νύκτας (της Πέμπτης προς την Παρασκευή) ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο πλαισιώνει την καταστροφή των χημικών όπλων του Μπασάρ αλ Άσαντ, προβλέπει για το Συμβούλιο Ασφαλείας τη δυνατότητα να αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ, αν το σχέδιο χημικού αφοπλισμού δεν γίνει σεβαστό.

Εντούτοις στο κείμενο δεν διευκρινίζεται ποια είναι τα ενδεχόμενα μέτρα ούτε επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις. Σε περίπτωση παραβίασης των δεσμεύσεων, θα χρειαστεί μια δεύτερη απόφαση, γεγονός που δίνει στη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού, τη δυνατότητα να την μπλοκάρει.

Η συνεδρίαση του OPCW είχε αναβληθεί επανειλημμένα, καθώς οι 41 χώρες μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου χρειάσθηκαν επιπλέον χρόνο για να συμφωνήσουν πάνω στο κείμενο.

Οι υπουργοί των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία) πρόκειται να συναντηθούν απόψε στις 20:00 (τοπική ώρα, αύριο Σάββατο 03:00 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τον μεσολαβητή του στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.