ΚΟΣΜΟΣ

Βεστερβέλε: Τα χημικά όπλα της Συρίας πρέπει να καταστραφούν

Βεστερβέλε: Τα χημικά όπλα της Συρίας πρέπει να καταστραφούν

Η Γερμανία «είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια» για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Αυτά τα όπλα θα πρέπει να καταστραφούν στο σύνολό τους βάσει ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η χρήση χημικών όπλων είναι ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού και πρέπει να τιμωρηθεί», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός δεν διευκρίνισε πάντως ούτε τη φύση, ούτε το ποσό της βοήθειας που σκοπεύει να προσφέρει η χώρα του.

Αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, βάσει της οποίας η Δαμασκός είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει το σύνολο των χημικών της όπλων σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι οι Σύροι «εξακολουθούν να δολοφονούνται καθημερινά από συμβατικά όπλα».

Ο υπουργός έκανε έκκληση για μια «πολιτική απόφαση» και χαιρέτισε την ανακοίνωση του ΟΗΕ για την σύγκληση, πιθανόν τον Νοέμβριο, μιας ειρηνευτικής συνόδου για τη Συρία, γνωστής με το όνομα Γενεύη 2, «οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να διευκρινιστούν».

«Αυτή η εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ήταν ενθαρρυντική», σημείωσε ο Βεστερβέλε, που εκτίμησε ότι σημειώθηκε «μια νέα αρχή» στις δύσκολες σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του Ιράν.

Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τον νέο Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «ήταν ενθαρρυντικές», επεσήμανε ο ίδιος, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει πλέον να «επανακτηθεί η εμπιστοσύνη».