ΚΟΣΜΟΣ

Παραλύουν οι κρατικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.

Παραλύουν οι κρατικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.

Πρόκειται για την πρώτη υποχρεωτική αργία στην οποία περιέρχεται το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος εδώ και 17 χρόνια και θα πλήξει περίπου 800.000 δημοσίους υπαλλήλους, σε «μη απαραίτητες» υπηρεσίες.


Οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες, μετά την αδυναμία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, βρίσκονται στον «αέρα».

Tα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η πιο μεγάλη ώρα για τον Ομπάμα δεν είναι τώρα αλλά στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα που οι ΗΠΑ θα υπερβούν το όριο δανεισμού τους. Εάν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία στο διχασμένο Κογκρέσο , οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τα μισά χρήματα απ΄ ότι σήμερα, υπογραμμίζει ο αμερικανικός Τύπος προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα της χώρας θα είναι μόλις 30 δισ. δολάρια (22,2 δισ. ευρώ).

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε αργία, θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό μέχρι το Κογκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Το αδιέξοδο με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορούσε να προκαλέσει "σοβαρά προβλήματα" στις χώρες του Νότου, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

"Η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό", είπε ο Κιμ σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.
Καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα του προϋπολογισμού, το ομοσπονδιακό κράτος υποχρεώθηκε σήμερα να κλείσει τις υπηρεσίες που δεν κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες και να θέσει σε υποχρεωτική αργία εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα δύο κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν επίσης σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας.

"Η αβεβαιότητα αυτή, σε συνδυασμό με άλλες πηγές ανησυχίας στην παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική", εκτίμησε ο Κιμ. "Ελπίζουμε οι πολιτικοί ηγέτες να διευθετήσουν γρήγορα τα ζητήματα αυτά", πρόσθεσε.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η εμπλοκή στο θέμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης, με κίνδυνο να παρασυρθούν και άλλες χώρες. Την περασμένη Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε χαρακτηρίσει επίσης "σημαντικό" να υπάρξει γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Στις 19:25 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το διάγγελμα του Ομπάμα ο οποίος είχε φροντίσει να υπογράψει νόμο που διασφαλίζει ότι το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσει να πληρώνεται ό,τι και αν συμβεί.

Ομπάμα τόνισε πως το κλείσιμο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί», επιρρίπτοντας ευθύνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να σταματήσουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, έκαναν ιδεολογική σταυροφορία και το απαίτησαν απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρουμε ότι το 1996 το “κλείσιμο” έβλαψε την οικονομία μας. Οι υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτόμαστε θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει ότι το δημόσιο των ΗΠΑ κατεβάζει «ρολά»

Παρενέργειες στην επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ λόγω του «λουκέτου»