ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

«Ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου στην Τουρκία.


Ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας για τη Διεθνή Αμνηστία, Άντριου Γκάρντνερ, δήλωσε ότι «η καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί οδήγησε σε ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης έχει συστηματικά καταπατηθεί και οι παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία, όπως επίσης οι περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης έχουν πληθύνει», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη συχνή προσφυγή στη βία από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών πλήττοντάς τους στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός τους και κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, περαστικών και σε κλειστούς χώρους.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης σεξουαλική κακοποίηση διαδηλωτριών από την αστυνομία.

Η οργάνωση απευθύνει τέλος έκκληση για διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές δακρυγόνων προς την Τουρκία.