ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία απέσυρε τις δυνάμεις της από επαρχία του Αφγανιστάν

Η Γερμανία απέσυρε τις δυνάμεις της από επαρχία του Αφγανιστάν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας μεταβίβασαν στον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας τη βάση τους στη βόρεια επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, έπειτα από μια 10ετή επιχείρηση εκεί.


Η Μπούντεσβερ σχεδιάζει να έχει απομακρύνει και τους τελευταίους άνδρες της από τη βάση αυτή έως τα τέλη του μηνός το αργότερο. Οι αφγανικές δυνάμεις στην Κουντούζ θα μπορούν πάντως να ζητούν την υποστήριξη της γερμανικής δύναμης 300 ανδρών η οποία στρατωνίζεται στην Μαζάρ ι Σαρίφ, την πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Μπαλχ.


Η αποστολή αυτή των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων σήμανε την πρώτη φορά που το πεζικό της Γερμανίας ενεπλάκη σε μάχες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε στην αποστολή αυτή κάνοντας λόγο για μια «υπέρβαση, όχι μόνο για την Μπούντεσβερ, αλλά και για τη γερμανική κοινωνία».


Η επαρχία Κουντούζ είναι ο τόπος όπου η Μπούντεσβερ χρειάστηκε να μάθει πώς να πολεμάει, πρόσθεσε ο Ντε Μεζιέρ στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, στην οποία παρέστη επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.