ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αυστριακοί προτιμούν να τρώνε ελληνικά (pics)

Οι Αυστριακοί προτιμούν να τρώνε ελληνικά (pics)

Στην πλατεία Lendplatz του Γκρατς στην Αυστρία, έχει την έδρα του το ελληνικό Bakaliko της Εύης Παναγιώτου και του Τίνο Ζιάμπρα. Αντί για στρούντελ και λουκάνικα οι Αυστριακοί επιλέγουν φακές και γαλακτομπούρεκο. Το παντοπωλείο-εστιατόριο λειτουργεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και από αυτό οι κάτοικοι της αυστριακής πόλης προμηθεύονται από παρθένο ελαιόλαδο μέχρι χαλβά και γεύονται από γεμιστά μέχρι αντικριστό.

Ο πολιτικός μηχανικός Τίνο Ζιάμπρας και η σύζυγός του, η μηχανολόγος μηχανικός Εύη Παναγιώτου ζούσαν στην Κοζάνη ώσπου πήραν την απόφαση να κάνουν επάγγελμα την αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα και το καλοφτιαγμένο σπιτικό φαγητό και να ανοίξουν ένα παραδοσιακό μαγειρείο μαζί. Έτσι αποφάσισαν να το κάνουν στην πόλη όπου έλκει τη μισή του καταγωγή ο Τίνο Ζιάμπρας, στο Γκρατς.

Το ντελικατέσεν κομμάτι του καταστήματος προσφέρει στους Αυστριακούς αυθεντικά ελληνικά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά που καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της διατροφής, όμως εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο κομμάτι, αυτό του μαγειρεμένου φαγητού.