ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πολύ χαμηλά η δημοτικότητα για Ολάντ και Ερό

Γαλλία: Πολύ χαμηλά η δημοτικότητα για Ολάντ και Ερό

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ζαν-Μαρκ Ερό καταγράφουν τον Οκτώβριο το χαμηλότερο επίπεδο στη δημοτικότητά τους έχοντας ο καθένας τους μόνον 29% θετικές γνώμες, καθώς έχουν χάσει έδαφος μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου LH2 και του εβδομαδιαίου περιοδικού Le Nouvel Observateur που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ.


Χθες, μια ακόμη δημοσκόπηση των IFOP-Paris Match αποκάλυπτε επίσης ένα χαμηλό ρεκόρ στη δημοτικότητα του διδύμου της εκτελεστικής εξουσίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά (30% ευνοϊκές γνώμες για τον Φρανσουά Ολάντ, 33% για τον Ζαν-Μαρκ Ερό.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο LH2, 66% των ερωτηθέντων, δηλαδή τα δύο τρίτα του δείγματος, δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και 61% έχουν δυσμενή γνώμη για τον πρωθυπουργό. Το 5% των ερωτηθέντων δεν απαντά στην ερώτηση για τον Ολάντ και το 10% σ' αυτή για τον Ερό.

Με 29% θετικές γνώμες, ο αρχηγός του κράτους δεν χάνει παρά μια μονάδα σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όμως υποχωρεί κατά τρεις σε σχέση με τον Ιούλιο και, για πρώτη φορά σ' αυτό το μηνιαίο βαρόμετρο μετά την εκλογή του, το Μάιο του 2012, πέφτει κάτω από το όριο του 30%. Είναι "η πιο κακή επίδοσή του αφότου ήρθε στο Μέγαρο των Ηλυσίων", επιμένει το LH2.

Το ινστιτούτο αναφέρει πως "ο Νικολά Σαρκοζί ουδέποτε έπεσε κάτω απ' αυτό το συμβολικό όριο" του 30% στη διάρκεια της πενταετούς προεδρικής θητείας του.

Από τον Οκτώβριο του 2012, ο πρωθυπουργός έχει χάσει 16 μονάδες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 11.

"Ουδέποτε είχε καταγραφεί τόσο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας" από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Φιγιόν, επισημαίνει το LH2.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 964 ανθρώπων αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού άνω των 18 ετών σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.