ΚΟΣΜΟΣ

Στους Κάρπλους, Λίβιτ και Βαρσέλ το Νόμπελ Χημείας

Στους Κάρπλους, Λίβιτ και Βαρσέλ το Νόμπελ Χημείας

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε την Τετάρτη από κοινού στον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή χημείας Μάρτιν Κάρπλους, 83 ετών, στο Νοτιοαφρικανό 66χρονο καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Λίβιτ, καθώς και στον 73χρονο Ισραηλινό καθηγητή χημείας και βιοχημείας Αριέχ Βαρσέλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία επιστημών.

Οι τρεις επιστήμονες «θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες», ανέφερε η επιτροπή στην ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νόμπελ, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

«Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα».

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο που απονεμήθηκε φέτος. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνικά έργα αλλά και το βραβείο ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

Διαβάστε επίσης:

Στο μποζόνιο Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

Ρoή Ειδήσεων