ΚΟΣΜΟΣ

Ακροδεξιά πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

Ακροδεξιά πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Front National ενδέχεται να έλθει πρώτο στις προσεχείς ευρωεκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nouvel Observateur.

Το 24% των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας απάντησαν πως θα ψηφίσουν το κόμμα της Marine le pen, έναντι του 22% που δήλωσε ότι θα ψηφίσει το κεντροδεξιό κόμμα UMP κι ενός 19% που τάχθηκε υπέρ του κυβερνώντος Parti Socialiste.

Τα ποσοστά του Front Nationa ήσαν αυξημένα κατά τρεις μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας Ifop, που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, την ώρα που οι Σοσιαλιστές χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το UMP κερδίζει μία. Η έρευνα αυτή έγινε από την 1η ως την 4η Οκτωβρίου σε δείγμα 1.893 Γάλλων εκλογέων.

Το Front National πάντοτε ήταν μαγνήτης για τις ψήφους διαμαρτυρίας, όμως η νέα ηγέτιδά του Marine le pen έχει κατορθώσει να προσελκύσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών και του UMP με τους πύρινους λόγους της εναντίον της εγκληματικότητας και των παράνομων μεταναστών Ρομά, ενώ έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μείωση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών και τις εσωτερικές έριδες στο UMP.