ΚΟΣΜΟΣ

Στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) τιμάται με το βραβείο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.


Ο ΟΑΧΟ επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πρώτος την είδηση για τον νικητή του βραβείου. Θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων

Στην Καναδή Άλις Μουνρό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στους Κάρπλους, Λίβιτ και Βαρσέλ το Νόμπελ Χημείας

Στο μποζόνιο Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

Ρoή Ειδήσεων