ΚΟΣΜΟΣ

Μέσω Twitter επικοινώνησε με τον ΟΑΧΟ η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ

Μέσω Twitter επικοινώνησε με τον ΟΑΧΟ η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ

Η Επιτροπή του Νόμπελ κατέφυγε στο Twitter αφού απέτυχε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

«ΟΑΧΟ παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας @Nobelprize_org προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με το γραφείο σας», ανέφερε σ' ένα μήνυμα στο Twitter.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε ο νικητής του βραβείου, η Επιτροπή Νόμπελ προσπάθησε ξανά: «Η ζωντανή μετάδοση τελείωσε. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΟΑΧΟ».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού δήλωσε πως ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το Νόμπελ για να προωθήσει τις προσπάθειές του για να εξαλειφθούν τα χημικά όπλα σ' όλο τον κόσμο.

"Θα τα χρησιμοποιήσουμε (τα χρήματα) για τους σκοπούς της Σύμβασης για τα Χημικά όπλα και την εξάλειψη των χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε ο Ουζουμτζού σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το βραβείο θα πρέπει να ενθαρρύνει τον κόσμο να προλαμβάνει επιθέσεις όπως αυτή που έγινε στη Συρία, οι εικόνες από την οποία «προκάλεσαν μεγάλη θλίψη».

"Πιστεύω πως το βραβείο αυτό ... θα πρέπει να θεωρηθεί κίνητρο και ενθάρρυνση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας στη διάρκεια των ετών για την απαγόρευση των όπλων αυτών για τα καλά, για την εξάλειψή τους για πάντα απ' όλο τον κόσμο και για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων ωμοτήτων», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα θύματα των επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία.

"Έχουμε στην καρδιά μας το συριακό λαό που έπεσε πρόσφατα θύμα της φρίκης των χημικών όπλων», δήλωσε ο Ουζουμτζού.

"Ελπίζω αληθινά ότι το βραβείο αυτό και η συνεχιζόμενη αποστολή του ΟΑΧΟ μαζί με τον ΟΗΕ στη Συρία θα βοηθήσει τις ευρύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη στη χώρα αυτή και να τερματισθούν τα βάσανα του λαού της», πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΧΟ κλήθηκε να εργαστεί τόσο γρήγορα και στη διάρκεια μιας τρέχουσας σύγκρουσης, δήλωσε ο Ουζουμτζού προσθέτοντας: «Έχουμε συνείδηση της τεράστιας εμπιστοσύνης που μας έχει δείξει η διεθνής κοινότητα».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το γεγονός ότι ο ΟΑΧΟ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης θα προωθήσει τις προσπάθειές του «να εξαλείψει πλήρως και οριστικά τα χημικά όπλα από τον κόσμο».

Συγχαίροντας τον ΟΑΧΟ για τη βράβευσή του, ο Ολάντ επισήμανε πως το βραβείο αυτό έρχεται σε μια χρονιά κατά την οποία «χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πάλι από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων πληθυσμών στις 21 Αυγούστου 2013» — μια αναφορά στην επίθεση με χημικά κοντά στη Δαμασκό.

"Τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να επαναληφθούν», τόνισε ο Ολάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε καλωσόρισε επίσης την απόφαση να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον ΟΑΧΟ.

"Αυτό το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει νέα ώθηση στον αφοπλισμό σ' όλο τον κόσμο», τόνισε ο Βεστερβέλε. «Θα ενθαρρύνει ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που εργάζονται για την απαγόρευση και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής».