ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συνεχίσουν σήμερα τις συζητήσεις για την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Καρζάι.


Οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή οπότε ο Κέρι πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καμπούλ, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία, η οποία θα καθορίσει μεταξύ άλλων τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014 που θα αποχωρήσουν από τη χώρα τα μάχιμα ξένα στρατεύματα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ.


«Υπάρχουν ακόμη θέματα που οριστικοποιούμε, γι’ αυτό χρειάζεται ένας τρίτος κύκλος συνομιλιών σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο Αϊμάλ Φάιζι στους δημοσιογράφους.
Οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο όσον αφορά δύο ζητήματα, τα οποία οι ΗΠΑ ελπίζουν να λυθούν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε λήγει η προθεσμία που είχε τεθεί για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας.


Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Καρζάι έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.