ΚΟΣΜΟΣ

Προβλήματα για τους ομογενείς που επιστρέφουν στην Αυστραλία

Προβλήματα για τους ομογενείς που επιστρέφουν στην Αυστραλία

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην Αυστραλία πρώην ομογενείς, πολιτογραφημένοι Αυστραλοί, που εδώ και δεκαετίες είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Με το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα που καταφθάνει στην Αυστραλία και που στην συντριπτική πλειοψηφία του αποτελείται από ομογενείς που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα ασχολήθηκε το αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του ABC με εκτενές ρεπορτάζ του στο οποίο τονίζεται ότι πρόκειται, κυρίως, για παιδιά πρώην ομογενών, που γεννήθηκαν ή πήγαν στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία μεγάλωσαν εκεί και έκαναν οικογένειες και επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα, είναι παντρεμένοι και επιστρέφουν στην Αυστραλία με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους για να αρχίσουν στην κυριολεξία από την αρχή τη ζωή τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προσαρμογή τους και την εύρεση εργασίας στη «νέα τους» πατρίδα, αλλά και με την κοινωνική τους συναναστροφή.

Αν και έχουν την υπηκοότητα και γνωρίζουν αγγλικά, είναι σαν να έρχονται άγνωστοι μεταξύ αγνώστων σε μια «ξένη χώρα», άσχετα αν γεννήθηκαν και έζησαν εδώ τα παιδικά τους χρόνια.