ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγίς: Η ΕΕ απομακρύνεται από την Τουρκία

Μπαγίς: Η ΕΕ απομακρύνεται από την Τουρκία

Η Ευρώπη απομακρύνεται από την Τουρκία, η οποία πλέον έχει βαρεθεί να ζει αυτή την περιφρόνηση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και διαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ του EUROCHAMBRES στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπαγίς υπογράμμισε ότι περίπου το μισό εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας γίνεται με χώρες μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι την στιγμή που η ΕΕ σείεται η Τουρκία πετά, γι’ αυτό και είναι προς όφελος της χώρας του η αναθέρμανση της οικονομίας της Ένωσης.

Η ΕΕ, συνέχισε, δεν είναι μόνο ένα οικονομικό εγχείρημα, αλλά ίσως το πιο περιεκτικό σχέδιο ειρήνης στην ανθρώπινη ιστορία, παρατηρώντας ότι μεταξύ των χωρών μελών υπήρξαν αιματηροί πόλεμοι, γεμάτοι πόνο αλλά από τότε που τέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ έχουν σταθερότητα, ευμάρεια και ειρήνη. «Ιδού, για αυτό η Τουρκία δίνει σημασία στην διαδικασία με την ΕΕ».

Ο κ. Μπαγίς είπε ότι θέλουν «να μπορέσουν να μοιραστούν με τα 76 εκ συμπατριωτών μας την παιδεία στην Βρετανία, την ελευθερία έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σουηδία, την υγιεινή τροφίμων στην Γαλλία, την μόδα και τα επίπεδα εμπορικών σημάτων στην Ιταλία, τα επίπεδα των εθνικών δρόμων στην Γερμανία…Γι’ αυτό το λόγο είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το δρόμο».

Θέλησε όμως να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους μια δυσφορία του – όπως είπε – για την ΕΕ. «Φίλοι, η Ευρώπη κάθε μέρα που περνά απομακρύνεται από την Τουρκία. Κοιτάξτε, εσείς αναφέρετε ότι έχετε βαρεθεί διεύρυνση. Ενώ εμείς πλέον έχουμε φθάσει στο σημείο να βαρεθούμε την περιφρόνηση». Και στην Τουρκία, πρόσθεσε, το ενδιαφέρον για την ΕΕ κάθε μέρα που περνά μειώνεται για να πει ότι «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει φτάσει στο σημείο να μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες» αφού κατά τον Μπαγίς, η πρώτη αίτηση της Τουρκίας έγινε το 1959.