ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία στον όμιλο της γαλλικής Monde

Απεργία στον όμιλο της γαλλικής Monde

Η γαλλική εφημερίδα Courrier International, που ανήκει στον όμιλο Le Monde και η οποία παρουσιάζει μια επιλογή του διεθνούς Τύπου μεταφρασμένη στα γαλλικά, δεν κυκλοφόρησε σήμερα εξαιτίας της απεργίας που έχουν ξεκινήσει οι δημοσιογράφοι της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις.


Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου στα συνδικάτα, προβλέπει την κατάργηση 22 θέσεων εργασίας σε σύνολο 79 εξαιτίας της απώλειας ενός μεγάλου συμβολαίου που είχε η εφημερίδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λόγους οικονομίας, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του ειδησεογραφικού της ιστότοπου presseurop.eu που παρουσίαζε ειδήσεις σε 10 γλώσσες, του οποίου βασικός διαχειριστής ήταν η Courrier International.
Το συμβόλαιο αυτό απέφερε στην εφημερίδα έσοδα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 30 εκατομμυρίων, εξήγησε ο πρόεδρος του ομίλου Αντουάν Λαπόρτ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η εφημερίδα εξακολουθεί να έχει θετικό ισοζύγιο, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο απολύσεων «θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξή μας σε μια αγορά που συνεχώς υποβαθμίζεται και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα έντυπα και το διαδίκτυο».
Η σύνταξη της εφημερίδας ξεκίνησε απεργία την Τρίτη, γεγονός που δεν επέτρεψε στην εφημερίδα να κυκλοφορήσει σήμερα, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1988.
Στο μεταξύ ο γαλλικός εκδοτικός όμιλος Lagardere Active ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουλήσει δέκα από τους 39 τίτλους των περιοδικών τα οποία εκδίδει, με στόχο να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές του γύρω από τους κύριους τίτλους του.
Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από μια επιτροπή του εκδοτικού ομίλου, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ο πρώτος εκδοτικός όμιλος περιοδικών παγκοσμίως, όμως πέρυσι είχε αναγκαστεί να περιορίσει τις δραστηριότητές του στη γαλλική αγορά.