ΚΟΣΜΟΣ

Επαναλαμβάνεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του Μουμπάρακ

Επαναλαμβάνεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του Μουμπάρακ

Άρχισε σήμερα η νέα δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με μια κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία κατά την οποία κατέθεσαν πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αιγυπτιακής ασφάλειας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Ο 85χρονος Μουμπάρακ καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για συνέργεια στον φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011. Ωστόσο εφετείο είχε δώσει αργότερα εντολή για την επανάληψη της δίκης του.


Η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Μουράντ Μοουάφι και ο επικεφαλής της αρχής εθνικής ασφάλειας, στρατηγός Μοστάφα Άμπντελ Νάμπι, κατέθεσαν κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία.


Τον περασμένο μήνα ο δικαστής που προεδρεύει στην υπόθεση αυτή έδωσε εντολή να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι ακροαματικές αυτές διαδικασίες για λόγους εθνικής ασφάλειας.


Ο Μουμπάρακ είχε αφεθεί ελεύθερος από την φυλακή στην οποία κρατείτο, αλλά στην συνέχεια είχε τεθεί σε καθεστώς κατ'οίκον περιορισμού σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Μαάντι, ένα προάστιο του Καΐρου.


Η υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο και έκανε χρήση της κατάστασης αυτής έκτακτης ανάγκης για να θέσει τον Μουμπάρακ σε κατ'οίκον περιορισμό.