ΚΟΣΜΟΣ

Δυσφορία από τη Μαδρίτη για την πιθανή απελευθέρωση μελών της ΕΤΑ

Δυσφορία από τη Μαδρίτη για την πιθανή απελευθέρωση μελών της ΕΤΑ

Η Ισπανία εξέφρασε σήμερα την λύπη της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η οποία ανοίγει το δρόμο στην απελευθέρωση πολλών δεκάδων κρατουμένων της ΕΤΑ, δηλώνοντας εκ νέου ότι αρνείται να διαπραγματευτεί με την ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση.

"Λυπάμαι για την απόφαση αυτή", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γαγιαρδόν σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ "αφορά μία συγκεκριμένη περίπτωση", αυτήν της Ινές ντελ Ρίο Πράντα και ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν ενδεχομένως για άλλες υποθέσεις.

"Μια απόφαση εκδόθηκε, αλλά δεν αποτελεί δόγμα και οι άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να επιλυθούν ξεχωριστά", σημείωσε ο υπουργός.

Παρά την απόφαση αυτή, η οποία μπορεί να υποχρεώσει την Μαδρίτη να απελευθερώσει δεκάδες κρατούμενους της ΕΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ επανέλαβε ότι η ισπανική κυβέρνηση "δεν θα διαπραγματευτεί" με την αυτονομιστική οργάνωση, η οποία είχε ανακοινώσει στις 11 Οκτωβρίου του 2011 ότι απαρνείται οριστικά την βία, αλλά είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην διάλυσή της.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση "το ταχύτερο δυνατό" της Ινές ντελ Ρίο, η οποία είχε καταδικαστεί συνολικά σε 3.828 χρόνια κάθειρξης για 19 δολοφονίες που έγιναν σε πέντε επιθέσεις της ΕΤΑ.

Η νομοθεσία ωστόσο που ίσχυε τότε δεν επέτρεπε να εκτίσει η Ντελ Ρίο ποινή κάθειρξης άνω των 30 ετών. Βάσει των σημερινών κανόνων η μέγιστη ποινή κάθειρξης για φόνο στην Ισπανία έχει επεκταθεί στα 40 χρόνια.

Η Ντελ Ρίο θα απελευθερωνόταν το 2008, έπειτα από 19 χρόνια στην φυλακή, μετά τη μείωση της ποινής της. Όμως ισπανικό δικαστήριο αρνήθηκε να την αφήσει ελεύθερη, λέγοντας ότι βάσει απόφασης της ισπανικής δικαιοσύνης του 2006, στην περίπτωση καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο.

Η νέα αυτή απόφαση της δικαιοσύνης είναι γνωστή ως "Δόγμα Πάροτ", καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ένρι Πάροτ.

Αξιώνοντας την απελευθέρωση της Ντελ Ρίο, το ΕΔΑΔ υποχρεώνει στην πραγματικότητα την Ισπανία να επανεξετάσει τις περιπτώσεις όλων των κρατουμένων στους οποίους έχει εφαρμόσει το "Δόγμα" αυτό, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί σε πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια κάθειρξης.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ θεωρείται πισωγύρισμα για την συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επειδή μπορεί να την αναγκάσει να απελευθερώσει άμεσα 61 κρατούμενους της ΕΤΑ και περίπου 80 μακροπρόθεσμα.

Σήμερα περίπου 600 μέλη της ΕΤΑ κρατούνται στις φυλακές της Ισπανίας.

Εκτός από την απελευθέρωση της Ντελ Ρίο, το δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη επίσης ότι η Ισπανία θα πρέπει να της καταβάλει αποζημίωση 30.000 ευρώ. Ωστόσο ο Ρουίθ-Γαγιαρδόν απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταβάλει αποζημίωση στην Ντελ Ρίο, επειδή έχει ήδη αποζημιώσει τα θύματά της εκ μέρους της.