ΚΟΣΜΟΣ

Πρόοδος για την ισπανική οικονομία

Πρόοδος για την ισπανική οικονομία

Η ισπανική οικονομία έχει αρχίσει να βλέπει τα "αποτελέσματα" των μέτρων που έλαβε η Μαδρίτη για την αντιμετώπιση της ύφεσης, εκτίμησε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σχολιάζοντας την είδηση ότι στην Ισπανία καταγράφηκε οικονομική ανάπτυξη 0,1% το τρίτο τρίμηνο.


"Βιώσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, πολύ περίπλοκη, από κοινωνικής κι επίσης από πολιτικής άποψης. Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα", δήλωσε ο Μεξικανός Γκουρία μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαντιάγο, όπου παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με την οικονομία της Χιλής.
Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία της χώρας κατέγραψε ανάπτυξη 0,1% το τρίτο τρίμηνο έπειτα από εννέα συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης, καθώς είχε πληγεί σφοδρά από την ένρηξη της φούσκας των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Γκουρία, η Ισπανία "άρχισε να αναπτύσσεται χάρη στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και διότι είναι πιο ανταγωνιστική" εν σχέσει με την Ευρώπη, αλλά και "επειδή προχώρησε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", ιδίως "όσον αφορά το κόστος εργασίας".
"Βρισκόμαστε σε μία κομβική στιγμή: δεν θα κραυγάσουμε ότι νικήσαμε ακόμη, ούτε θα πούμε ότι η κατάσταση είναι ιδανική, αλλά πρόκειται για μια ποιοτική μεταμόρφωση πολύ σημαντική", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η οποία παρά την οριακή οικονομική ανάπτυξη παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (26,3% το δεύτερο τρίμηνο), ο Γκουρία διαβεβαίωσε ότι "ορισμένοι τομείς αρχίζουν να καταγράφουν μία βελτίωση".
"Πρόκειται για μικρές βελτιώσεις", παραδέχθηκε, "αλλά αρχίζουμε να βγαίνουμε από την διακεκαυμένη ζώνη".
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ισπανίας, παρά την η ανάκαμψη της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο το σύνολο του έτους το ισπανικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος, ενώ το 2014 αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη, 0,7% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ισπανία σήμερα