ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ:Αποφασίζουν για την απελευθέρωση κι άλλων Παλαιστίνιων

Ισραήλ:Αποφασίζουν για την απελευθέρωση κι άλλων Παλαιστίνιων

Οι ισραηλινοί υπουργοί αναμένεται να συσκεφθούν την Κυριακή για να εγκρίνουν την απελευθέρωση μιας δεύτερης ομάδας παλαιστίνιων κρατούμενων στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Η εφημερίδα Μααρίβ αναφέρει ότι 26 κρατούμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι την Τρίτη. Ακόμη 26 κρατούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τον Αύγουστο.
Δύο ημέρες πριν την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις 30 Ιουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως δέχθηκε να αφεθούν ελεύθεροι 104 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σε πολλές ομάδες, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και βάσει των προόδων που θα σημειώσουν αυτές.
Μετά την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας τον Αύγουστο, δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση για το θέμα από το γραφείο του Νετανιάχου.
Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της απελευθέρωσης των κρατούμενων θα συνοδευτεί με μία ακόμη η οποία θα αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη χωρίς όμως να διευκρινίζει ούτε πόσες, ούτε πού.
Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν μπλοκάρει τον Σεπτέμβριο του 2010 στο θέμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Τον Αύγουστο οι ισραηλινές αρχές είχαν εγκρίνει την κατασκευή περισσότερων από 2.000 συγκροτημάτων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, μία ημέρα προτού πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών με τους Παλαιστινίους.
Τα ισραηλινά μέσα μετέδωσαν εξάλλου σήμερα ότι ειδικοί θα εξετάσουν από τον επόμενο μήνα το DNA συγγενών 30 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, με στόχο να τους δώσουν τις σορούς τους.
Η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, και ελήφθη σε απάντηση ενός αιτήματος των οικογενειών που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Σταματούν την απεργία πείνας οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ