ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Απερρίφθη η έφεση του Μπο Σιλάι

Κίνα: Απερρίφθη η έφεση του Μπο Σιλάι

Απερρίφθη η έφεση του πρώην μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι,ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Όπως έγραψε το Νέα Κίνα στο λογαριασμό του στο Weibo (το κινεζικό twitter), το δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, από το οποίο είχε αρχικά δικαστεί ο Μπο Σιλάι, απέρριψε την έφεσή του.

Η επιβεβαίωση της καταδίκης του Μπο Σιλάι σε ισόβια -μια ποινή που αποφασίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ελέγχει την κινεζική δικαιοσύνη- σφραγίζει την τύχη του πιο υψηλόβαθμου κινέζου ηγέτη που έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια.

Εκατοντάδες αστυνομικοί ήταν παραταγμένοι κάθε τρία μέτρα και φρουρούσαν τις εισόδους στο δικαστήριο της Τζινάν, πρωτεύουσας της Σαντόνγκ, όπου δεν επετράπη η είσοδος στους ξένους δημοσιογράφους. Τα γύρω καταστήματα παρέμειναν κλειστά, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή.

Ο Μπο Σιλάι, ο οποίος ήταν κάποτε ανερχόμενος αστέρας στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας, φυλακίστηκε το Σεπτέμβριο μετά από την καταδίκη του.

Κατηγορήθηκε για παθητική δωροδοκία και υπεξαίρεση από τα ταμεία της πόλης Νταλιάν, στην οποία ήταν δήμαρχος, ενώ κρίθηκε επίσης ένοχος για κατάχρηση εξουσίας στην προσπάθειά του να καλύψει τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι, η οποία καταδικάστηκε πέρυσι για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, ο οποίος ήταν οικογενειακός φίλος.