ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Καζακστάν: Η Τουρκία να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση

Πρόεδρος Καζακστάν: Η Τουρκία να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ προτείνει τη διάλυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης δύο παράλληλων οργανώσεων.

Οι δηλώσεις του έγιναν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασίας στο Μινσκ.

«Αυτήν την οργάνωση δεν την χρειαζόμαστε και πρέπει να κλείσει, αυτό είναι σίγουρο», είπε ο Ναζαρμπάγιεφ, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Ο ίδιος – κατά τη συνεδρίαση- πρότεινε η Τελωνειακή Ένωση να δεχθεί την Τουρκία.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ήρθε σε εμένα με ένα αίτημα να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση. Ας συμπεριλάβουμε και την Τουρκία», δήλωσε ο Ναζαρμπάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ξοδεύεται πολύς χρόνος στο εξωτερικό, με το ερώτημα «εάν ξαναδημιουργούμε την ΕΣΣΔ ή κάτι για τη Ρωσία».

«Ίσως η Τουρκία να αποδεχθεί, είναι μεγάλη χώρα και να τελειώσει η συζήτηση», είπε ο Ναζαρμπάγιεφ απευθυνόμενος στους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι η Κιργιζία και το Τατζικιστάν να προσχωρήσουν στην Τελωνειακή Ένωση ως παρατηρητές. Όσο για την Αρμενία, σύμφωνα με τον ηγέτη του Καζακστάν, η χώρα «θα πρέπει να περάσει από όλες τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, για να γίνει μέλος της Τελωνειακής Ένωσης», όπως σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.