ΚΟΣΜΟΣ

Η υγεία πρώτο θέμα στις μηχανές αναζήτησης

Η υγεία πρώτο θέμα στις μηχανές αναζήτησης

Στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Υγεία που έγινε στο Βερολίνο (20-22 Οκτωβρίου) διαπιστώθηκε πως τα sites για την Υγεία κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ειδικεύονται σε θέματα ιατρικού ενδιάφέροντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα stopstockouts.org η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2009, μετά από πρωτοβουλία αφρικανικών ΜΚΟ. Αρχικός στόχος της ήταν η καταγραφή των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτική αγωγή σε νοσοκομεία και φαρμακεία χωρών όπως η Κένυα, η Ουγκάντα,η Ζάμπια και το Μαλάουι. Οι διαχειριστές της σελίδας συνεργάζονται μέχρι σήμερα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αποβλέποντας σε μια αποτελεσματική ηλεκτρονική «χαρτογράφηση» των ελλείψεων σε φάρμακα. Οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με την ιστοσελίδα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή ακόμη ενός απλού sms.

Πολλές αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν έκτοτε κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Μετά τον φονικό σεισμό στην Aϊτή το 2010 η ιστοσελίδα Ushahidis δεχόταν κλήσεις από ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί. Τα αιτήματα για παροχή βοήθειας που δέχτηκε ανήλθαν σε πάνω από 40.000. Kαι στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα το 2011 «πήρε φωτιά» η ιστοσελίδα sinsai.info, όπου δινόταν άμεση πληροφόρηση για τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή καθώς και οδηγίες ασφαλείας και δημόσιας υγιεινής προς τους κατοίκους.

Τα θέματα υγείας φαίνεται να απασχολούν πολύ τους χρήστες του διαδικτύου, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα ερευνών σε ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter. Η επιστημονική εγκυρότητα, ωστόσο, των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μέσω των προτεινόμενων λημμάτων είναι μερικές φορές αμφισβητήσιμη.

πηγη DW