ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία:Απεργία στα ταχυδρομεία

Πορτογαλία:Απεργία στα ταχυδρομεία

Οι εργαζόμενοι στα πορτογαλικά ταχυδρομεία πραγματοποίησαν σήμερα 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους και για την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα που κήρυξαν τις κινητοποιήσεις.


Στην απεργιακή κινητοποίηση έδωσε το παρόν το 80% του προσωπικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σωματείων, ενώ η διοίκηση των ταχυδρομείων (CTT) έκανε λόγο για συμμετοχή 24%.
«Τα ταχυδρομεία συνεχίζουν να παραδίδουν την αλληλογραφία όπως κάνουν κάθε μέρα», επεσήμανε ο Αντόνιου Μάρκες, μέλος της διοίκησης των CTT.
Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια επιχείρηση, να μειώσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014. Μέσα σε ένα έτος, τα ταχυδρομεία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 993 θέσεις.
«Θέλουμε να παλέψουμε για να υπερασπισθούμε το δημόσιο συμφέρον», καθώς «η κυβέρνηση θέλει να πωλήσει μία κερδοφόρα επιχείρηση», δήλωσε ο Βίτορ Ναρσίσου, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα ταχυδρομεία.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου την πρόθεσή της να θέσει προς πώληση μέσω του χρηματιστηρίου το 70% του κεφαλαίου των ταχυδρομείων έως τα τέλη του έτους.
Τα πορτογαλικά ταχυδρομεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων για την ιδιωτικοποίηση των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στα πλαίσια του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνήσει με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) τον Μάιο του 2011.
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι δήλωσε σήμερα πως οι πορτογαλικές τράπεζες ήδη έχουν επιστρέψει 730 εκατ. ευρώ από το κεφάλαιο που χορήγησε το κράτος στον τομέα, καθώς και 445 εκατ. ευρώ σε τόκους.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχεί για τις πορτογαλικές τράπεζες, ή να σκέπτεται πως αυτές θα έχουν ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια», δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
«Τα χρήματα προς τις τράπεζες δεν χαρίστηκαν. Οι τόκοι που αποπληρώθηκαν ήσαν πολύ υψηλότεροι από το κανονικό», πρόσθεσε.
Το πορτογαλικό κράτος διέθεσε συνολικά 7,25 δισεκ. ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες BCP, BPI και Banif, καθώς και στην κρατική CGD, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Από αυτά τα χρήματα, τα 5,6 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν στο κονδύλιο των 12 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα.
Στην κρατική Caixa Garal de Depositos (CGP) διοχετεύθηκαν 1,65 δισεκ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία, καθώς επειδή είναι κρατική δεν είχε δικαίωμα να επωφεληθεί από τα κεφάλαια του προγράμματος διεθνούς δανεισμού.
Ο Φερνάντου Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρόεδρος της Πορτογαλικής Ένωσης Τραπεζών, επιβεβαίωσε πως οι τράπεζες της χώρας δεν έχουν επί της αρχής την ανάγκη να προσφύγουν στο ταμείο ανακεφαλαιοποίησης, καθότι «η οικονομία δεν επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα "κακά" δάνεια».

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: Η Βουλή ψήφισε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις