ΚΟΣΜΟΣ

Οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο Βιετνάμ και τα κινεζικά συμφέροντα

Οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο Βιετνάμ και τα κινεζικά συμφέροντα

Η διαδικασία επανεξοπλισμού των βιετναμέζικων ενόπλων δυνάμεων, η οποία διεξάγεται με την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας, προκαλεί το ενδιαφέρον της Δύσης και των γειτονικών χωρών της Ασίας, καθώς επίσης και την αυξανόμενη ανησυχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η ανησυχία αυτή, ως γνωστό, έχει ήδη διατυπωθεί από τους Κινέζους προς τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών τους. Το Βιετνάμ όμως κάνει τα απολύτως αναγκαία βήματα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων του.

Μια σειρά κινέζων στρατιωτικών σχολιαστών, παρόλα αυτά, έχει δηλώσει ευθέως ότι ο επανεξοπλισμός του Βιετνάμ δημιουργεί μια σοβαρή απειλή της εθνικής ασφάλειας της Κίνας.

Όντως, το Βιετνάμ έχει μετατραπεί σε σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Με τη ρωσική βοήθεια δημιουργεί υποβρύχιο στόλο αποτελούμενο από 6 υποβρύχια του τύπου 636. Το Βιετνάμ επίσης προμηθεύεται από τη Ρωσία καταδιωκτικά Su-30MK3, πυραυλακάτους, φρεγάδες, διάφορα είδα πυραύλων θαλάσσης και μέσα αντιαεροπορικής άμυνας. Η Ρωσία βοηθάει το Βιετνάμ στη συντήρηση των σοβιετικών εξοπλισμών που είχε προμηθευτεί κατά το παρελθόν, του παρέχει σημαντική βοήθεια για την εκπαίδευση των αξιωματικών του σε τεχνικές ειδικότητες.

Ωστόσο, η σημασία των βιετναμέζικων επιτυχιών στον τομέα του αμυντικού εκσυχρονισμού δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε ετήσια βάση αποκτά νέα πυρηνικά υποβρύχια, κάθε χρόνο παράγει μερικές δεκάδες καταδιωκτικών τέταρτης γενιάς, έθεσε σε λειτουργία της παραγωγή αεροπλανοφόρων, εξοπλισμένων με το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος AEGIS. Σε σύγκριση με τους ρυθμούς του κινεζικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού οι βιετναμικές επιτυχία είναι πολύ σεμνές. Όποιο οπλικό σύστημα κι αν ήταν έτοιμη να προμηθεύσει το Βιετνάμ η Ρωσία, το Βιετνάμ απλά δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να σχηματίσει και να συντηρήσει σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση τις εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις εκείνες, που θα ήταν ικανές να προκαλέσουν τη Κίνα. Το Βιετνάμ απλά προσπαθεί να εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες για την εθνική του άμυνα. Και η Κίνα θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη που το Βιετνάμ το κάνει με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Αν η Ρωσία αρνιόταν να προμηθεύσει με τους αναγκαίους εξοπλισμούς το Βιετνάμ, η βιετναμέζικη πλευρά θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την απειλή της βαθμιαίας απώλειας του αξιόμαχου των ενόπλων της δυνάμεων και της διατάραξης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Η έντονη αίσθηση κενού στην άμυνα του, θα υποχρέωνε το Βιετνάμ να στραφεί προς τη μοναδική εναλλακτική πηγή σύγχρονων όπλων – τα ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ σχεδόν πάντα συνδέουν τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με την υλοποίηση ενός πλέγματος πολιτικών προϋποθέσεων. Το Βιετνάμ θα προμηθευόταν το αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο όγκο όπλων απ’ όσα προμηθεύεται σήμερα από τη Ρωσία, αλλά θα είχε περάσει από την πολιτική ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην πολιτική της στενής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Η άρνηση της Ρωσίας να προμηθεύσει όπλα στο Βιετνάμ θα είχε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της Κίνας, απ’ ότι η συνέχιση αυτών των προμηθειών.

Πηγη greek.ruvr.ru