ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στις σχέσεις Ιαπωνίας- Κίνας

Κρίση στις σχέσεις Ιαπωνίας- Κίνας

Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί την χρήση ισχύος για την αλλαγή του status quo στην περιοχή, δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, απευθυνόμενος προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.


Η «χρήση ισχύος για την αλλαγή του status quo» είναι μία έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά από ιάπωνες πολιτικούς και ειδικούς του τομέα της ασφάλειας για να περιγράψουν έμμεσα αυτό που θεωρούν ως επιθετική επέκταση της Κίνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal του Σαββάτου, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα, αν η τελευταία επιλέξει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να διεκδικήσει τα συμφέροντά της.

"Ορισμένοι φοβούνται ότι η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το status quo δια της βίας αντί να ακολουθήσει το δρόμο του δικαίου. Ωστόσο αν η Κίνα επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο της στρατιωτικής βίας, τότε δεν θα μπορέσει να εξέλθει από αυτόν με ειρηνικό τρόπο", εξήγησε ο Αμπε στην αμερικανική εφημερίδα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας έχουν επιδεινωθεί λόγω της αντιπαράθεσης σχετικά με σύμπλεγμα νησιών στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, που αποκαλούνται «Σενκάκου» στην Ιαπωνία και «Ντιαογιού» στην Κίνα. Η Ιαπωνία αγόρασε τα νησιά από ιδιώτη τον Σεπτέμβριο του 2012, προκαλώντας αντιδράσεις στην Κίνα.
Ο κ. Άμπε είπε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις θα έπρεπε να αφήσουν κατά μέρος την αντίληψη ότι το μόνο που πρέπει να κάνουν εν καιρώ ειρήνης είναι να εκπαιδεύονται, ζητώντας τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.


«Είναι ευθύνη σας να υπερασπιστείτε με αποφασιστικότητα τις ζωές και την περιουσία του λαού, όπως και της επικράτειάς μας, των θαλασσών μας και του εναερίου χώρου μας, καθώς και να συνεισφέρετε στην ασφάλεια και σταθερότητα του κόσμου» δήλωσε.


«Θέλω να εγκαταλείψετε παλιές αντιλήψεις όπως ότι το μόνο που πρέπει να κάνετε εν καιρώ ειρήνης είναι να εκπαιδεύεστε, και ότι οι αμυντικές δυνάμεις μπορούν να είναι μέσο αποτροπής απλά και μόνο μέσω της ύπαρξής τους», πρόσθεσε.


Η Ιαπωνία την Κυριακή απογείωσε εκ νέου την Κυριακή καταδιωκτικά όταν δύο κινεζικά βομβαρδιστικά και δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης πέταξαν κοντά στα νότια νησιά της Ιαπωνίας, προς τον Ειρηνικό και μετά πάλι πίσω προς την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Δεν υπήρξε παραβίαση του ιαπωνικού εναέριου χώρου.
Ο ίδιος σχηματισμός κινεζικών αεροσκαφών πραγματοποίησε πτήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.