ΚΟΣΜΟΣ

Σαν χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA

Σαν χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για μυστικές παρακολουθήσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.


Το νέο χτύπημα αφορά στην Ισπανία. Τα εγχώρια μέσα κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας επιχείρηση παρακολούθησης στην Ισπανία.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παρακολούθησε πάνω από 60 εκατομμύρια επικοινωνίες μέσα σε ένα μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση αφορούσε σε τηλεφωνήματα, μηνύματα και e-mail.

Σύμφωνα με την NSA, περισυνέλλεξαν ονόματα, αριθμούς και διευθύνσεις χωρίς όμως καταγραφή του περιεχομένου των συζητήσεων.
Οι πληροφορίες φαίνεται ότι διέρρευσαν από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Εν τω μεταξύ, επιτροπή της Ε.Ε. αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον. Οι απεσταλμένοι θα παραβρεθούν στο Κογκρέσο, όπου θα εκφράσουν την ανηυσχία τους για τις διαστάσεις που έχει πάρει η ιστορία των παρακολουθήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Build, ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώρισε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ από το 2010. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν εμπιστευόταν τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ήθελε να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια που την αφορά. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Build πηγαίνει ακόμη πιο πίσω. Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να παρακολουθήσουν τον προκάτοχο της Μέρκελ, Γκέραρντ Σρέντερ όταν αρνήθηκε να στηρίξει την απόφαση Μπους σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και συνέχισαν νε ερευνούν τις επικοινωνίες της Καγκελαρίου όταν ανέλαβε το 2005.

Η ιστορία έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο συμμάχων, ΗΠΑ και Γερμανίας.
Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν 35 ακόμη ηγέτες εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αποκάλυψη ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ έγινε από 18 εργαζόμενους στην Αμερικανική Πρεσβεία, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο της Άγκελα Μέρκελ.

Παρότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι κάτι άγνωστο ή καινούριο και αποτελεί μέσο για να αποσπούν οι χώρες πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα ή άλλα κράτη μείζονος γι'αυτές σημασίες, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο κυρίως μέσω του Σνόουντεν έχουν θέσει σε επιφυλακή Ευρώπη και Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Έντονη δυσαρέσκεια για τις παρακολουθήσεις της NSA