ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Κέρι στη Σαουδική Αραβία για αναθέρμανση των σχέσεων

Επίσκεψη Κέρι στη Σαουδική Αραβία για αναθέρμανση των σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Ριάντ στο πλαίσιο μιας εννιαήμερης περιοδείας του και θα συναντηθεί την Κυριακή με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να κατευνάσει την ένταση που στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "θα επαναλάβει τη στρατηγική σημασία που αποδίδεται (σ.σ. από την Ουάσινγκτον) στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία" καθώς οι δύο χώρες καλούνται "να αντιμετωπίσουν από κοινού πολλές προκλήσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Η περιοδεία του Κέρι θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 του μηνός. Μεταξύ των σταθμών του ταξιδιού του θα είναι η Πολωνία, το Ισραήλ, η Βηθλεέμ, το Αμάν, η Αλγερία και το Μαρόκο.

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ επιδεινώθηκαν με αφορμή την προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν και την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Συρία. Στις 18 Οκτωβρίου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αρνείται να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών —μια ενέργεια άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Οργανισμού— σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "αδυναμία" του να παρέμβει στη συριακή τραγωδία. Οι Σαουδάραβες μέμφονται τις ΗΠΑ γιατί δεν προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μπαντάρ μπεν Σουλτάν αλ Σαούντ είπε σε Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι η χώρα του θα περιορίσει τη συνεργασία της με τη CIA για να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει Σύρους αντάρτες σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιορδανία.