ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων 5 ετών ο Οκτώβριος

Ιράκ: Πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων 5 ετών ο Οκτώβριος

Ο Οκτώβριος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας στο Ιράκ από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και 'Άμυνας, με 964 νεκρούς, σε ένα αλυσιδωτό κύμα κλιμακούμενης βίας.


Συνολικά 855 πολίτες, 65 αστυνομικοί και 44 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1.600 τραυματίστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2008, όταν 1.073 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια περίοδο που η χώρα εξερχόταν από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων Ιρακινών.

Το επίπεδο της βίας που καταγράφηκε τον Οκτώβριο προκαλεί φόβους για ένα νέο παρόμοιο κύκλο βίας.

Την Πέμπτη περισσότεροι από 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων, μεταξύ τους οι εκρήξεις πέντε παγιδευμένων αυτοκινήτων στη βόρεια Βαγδάτη.

Η έκρηξη βίας στο Ιράκ βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μάλικι ζητά τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να καταπολεμήσει τις βιαιότητες που μαστίζουν τη χώρα του, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του προτίθεται να βοηθήσει το Ιράκ να πατάξει την Αλ Κάιντα προμηθεύοντάς την με στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως έχει ζητήσει ο Μάλικι.