ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση για τον θάνατο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων

Έκτακτη συνεδρίαση για τον θάνατο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων

Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα η έκτακτη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει στο μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα μετά τον θάνατο δύο Γάλλων δημοσιογράφων του Radio France Internationale (RFI), που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν χθες στο βόρειο Μαλί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, οι Λοράν Φαμπιούς και Κριστιάν Τομπιρά, έφτασαν λίγο πριν τις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, στόχος της συνεδρίασης είναι να «διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν οι δολοφονίες» των δύο ειδικών απεσταλμένων στο Μαλί του RFI, του Κλοντ Βερλόν, 55 ετών, και της Ζισλέν Ντιπόν, 57 ετών.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε «καταδικάσει έντονα» την απαγωγή και την εκτέλεση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Κιντάλ, στο βόρειο Μαλί.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες Σάββατο βράδυ, τα μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων», καθώς και στη γαλλική κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης από το Μαλί να ερευνήσει «άμεσα» την υπόθεση και να «προσάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Βερλόν και της Ντιπόν παραμένουν ακόμη άγνωστες.