ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή γραμμή ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη Συρία

Κοινή γραμμή ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη Συρία

«Ουάσινγκτον και Ριάντ δεν έχουν διαφορές όσον αφορά το θέμα της συριακής κρίσης», διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ παράλληλα πρόσθεσε και ότι η χώρα του δεν θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» απέναντι στο δράμα των Σύρων.


«Δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τον κοινό στόχο που έχουμε για τη Συρία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

«Δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια ενώ ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα όπλα του ενάντια στο λαό του», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Σαούντ Αλ Φάισαλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου στηρίζει ανεπιφύλακτα την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, είπε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της Συρίας «δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον» και κάλεσε το Ιράν να μην εμπλέκεται στη συριακή σύγκρουση καθώς, όπως είπε, η Τεχεράνη βοηθά τον Άσαντ να πλήττει τον λαό του.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κατανοεί πλήρως τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των κρίσεων, όμως εκτιμούμε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης που μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ ο Φάισαλ είπε ότι οι διαφορές τους επικεντρώνονται κυρίως στην ακολουθούμενη τακτική και όχι στους στόχους, οι οποίοι είναι κοινοί για τις δύο χώρες. «Οι σχέσεις των δύο χωρών ανέκαθεν βασίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Νωρίτερα, ο Κέρι είχε χαρακτηρίσει τη Σαουδική Αραβία μια «πολύ, πολύ σημαντική» σύμμαχο της Ουάσινγκτον στην περιοχή, λέγοντας ότι «οι Σαουδάραβες είναι πράγματι οι βασικοί παίκτες στον αραβικό κόσμο, μαζί με την Αίγυπτο».

Η Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, θεωρεί εσφαλμένη την «αδύναμη», κατ' αυτήν, εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει επιτρέψει να συνεχίζεται η κρίση στη Συρία, την ίδια ώρα που το Ισραήλ εξακολουθεί να κατασκευάζει οικισμούς εποίκων στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι Σαουδάραβες ανησυχούν και για την πρόσφατη προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη. Πριν από τη συνάντησή του με τον Φάισαλ, ο Κέρι επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.