ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Διάστημα

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Διάστημα

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέταξε στο Διάστημα και έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα τη μετέφερε το διαστημόπλοιο Soyuz (Σογιούζ), το οποίο εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ σήμερα Πέμπτη, ακριβώς ένα μήνα από την έναρξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Και στις 9 Νοεμβρίου οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα βγουν από το ΔΔΣ και θα κάνουν διαστημικό περίπατο με τον Ολυμπιακό Πυρσό.

Σε γήινη τροχιά την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε διεθνές πλήρωμα: ο κοσμοναύτης της Roscosmos Μιχαήλ Τιούριν, ο αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος JAXA Κοΐσι Ουακάτα και ο αστροναύτης της ΝΑΣΑ Ρίτσαρντ Μαστράκιο. Στις διαστημικές πτήσεις, όπως και στον αθλητισμό, το κύριο είναι το ομαδικό πνεύμα, είπε ο Κοΐσι Ουακάτα.

- Φυσικά, το έργο που κάνουμε στο Διάστημα, είναι δύσκολο, όμως έχουμε ήδη εκπαιδευτεί δυόμισι χρόνια. Η σύμπραξη είναι το κλειδί για την επιτυχία στο Διάστημα. Ξέρουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε ως μια ολοκληρωμένη ομάδα και να χρησιμοποιήσει το ταλέντο και την πείρα όλων των μελών του πληρώματος.

Το Soyuz με την Ολυμπιακή Φλόγα εκτοξεύθηκε από την πρώτη πλατφόρμα του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ, από όπου είχε ξεκινήσει για το Διάστημα ο Γιούρι Γκαγκάριν. Μετά την πάροδο μερικών λεπτών το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά σταδιακής προσέγγισης του ΔΔΣ. Πετούσε προς το Σταθμό στο πλαίσιο σύντομου, εξάωρου σχήματος, γι΄αυτό στις 14.30 ώρα Μόσχας συνδέθηκε με το Διαστημικό Σταθμό. Εκεί τους υποδέχτηκαν οι Ρώσοι κοσμοναύτες Ολέγκ Κότοφ και Σεργκέι Ριαζάνσκι, οι οποίοι στις 9 Νοεμβρίου θα βγουν με τον Πυρσό στο ανοικτό διάστημα. Αυτό το στάδιο της Λαμπαδηδρομίας θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση. Μετά, στις 11 Νοεμβρίου τα μέλη του πληρώματος – ο Ελληνορώσος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ και ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Δάδα στη Γη. Ακριβώς με αυτήν θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ