ΚΟΣΜΟΣ

Εξασθενημένος έφτασε ο Χαϊγιάν σε νότια Κίνα και Βιετνάμ

Εξασθενημένος έφτασε ο Χαϊγιάν σε νότια Κίνα και Βιετνάμ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς ο εξασθενημένος τυφώνας Χαϊγιάν έπληξε σήμερα με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές την επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας αφού προηγουμένως είχε πλήξει το Βιετνάμ.


Ο τυφώνας, ο οποίος εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες, έπληξε περίπου 480.000 ανθρώπους στη νότια νησιωτική επαρχία Χαϊνάν. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39.000 απομακρύνθηκαν αππο τα σπίτια τους, ενώ η τροπική καταιγίδα κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες και προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες άλλες σ' όλη τη Χαϊνάν, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Υποθέσεων των Πολιτών της επαρχίας.

Επτά μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται στα ανοικτά της Χαϊνάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βιετνάμ, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η καταιγίδα έπληξε επίσης τις γειτονικές νότιες κινεζικές επαρχίες Γκουνγκσί και Γκουανγκντόνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο. Η καταιγίδα έπληξε σήμερα το πρωί την κομητεία Νινγκμίνγκ της Γκουανγκσί με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα περίπου 120 χλμ/ώρα και έφεραν 291 χιλιοστά
βροχής σε 24 ώρες στις περιοχές του Μπεϊχάι, του Φανγκτσένγκ και του Σανγκσί.

Η καταιγίδα έπληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) την επαρχία Κουάνγκ Νιν του Βιετνάμ, περίπου 160 χλμ. βορείως του Ανόι, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτυτα 118-133 χλμ/ώρα. Δεν υπήρξαν θύματα από την ίδια την καταιγίδα στο Βιετνάμ, ωστόσο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισή της, πολλοί πέφτοντας από σκεπές που προσπαθούσαν να ενισχύσουν.