ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων ζήτησε ο ΟΗΕ

Φιλιππίνες: Βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων ζήτησε ο ΟΗΕ

Έκκληση για αποστολή βοήθειας ύψους 297 εκατομμυρίων δολαρίων στις Φιλιππίνες, οι οποίες επλήγησαν από έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες στον κόσμο, απηύθυναν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, ο ΟΗΕ έχει ήδη διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο σκοπό.
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία για τις Φιλιππίνες. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλές κρίσεις, αλλά αυτή είναι η πιο φονική και καταστροφική», τόνισε η κ. Έιμος.
«Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για το μέγεθος της καταστροφής, είναι σαφές ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες», κατέληξε.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στις πληγείσες περιοχές δύναμη 90 Πεζοναυτών για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών, ενώ το αεροπλανοφόρο George-Washington και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες. Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες.

Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 7-12 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή 35-50 διασωστών και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους επιζώντες.
Η Ιαπωνία στέλνει ομάδας διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στις Φιλιππίνες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα PAM, έστειλε ομάδα αποτίμησης των αναγκών στο Τακλομπάν και οργανώνει την αποστολή 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.
Μεταγωγικό αεροσκάφος της UNICEF φθάνει σήμερα στις Φιλιππίνες μεταφέροντας 60 τόνους σε σκηνές και ιατρικό υλικό. Η UNICEF και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός οργανώνουν επίσης την αποστολή ειδών προσωπικής υγιεινής και εξοπλισμού για τον καθαρισμό του νερού.