ΚΟΣΜΟΣ

Στους 1.833 οι νεκροί στις Φιλιππίνες

Στους 1.833 οι νεκροί στις Φιλιππίνες

Διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών οι νεκροί ανέρχονται στους 1.833, αν και ακόμα δεν έχει γίνει καταμέτρηση σε πολλές πόλεις.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακουίνο δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τις 2.000 με 2.500 κι όχι 10.000 όπως δήλωναν οι τοπικές αρχές. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 2.623.

Εν τω μεταξύ οχτώ πληγέντες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην προσπάθειά τους να λεηλατήσουν κρατική αποθήκη ρυζιού. Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν ένας τοίχος της αποθήκης κατέρρευσε χθες στην πόλη Αλανγκάλαν της επαρχίας Λέιτε, δήλωσε ο Ρεξ Εστοπέρεζ, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων.

«Είναι πολύ ατυχές. Απευθύνουμε έκκληση σε εκείνους που έκλεψαν τις προμήθειες ρυζιού να τις μοιραστούν με τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη και όχι να τις πουλήσουν», είπε. Σύμφωνα με τον Εστοπέρεζ από την αποθήκη εκλάπησαν 33.000 σακιά με λευκό ρύζι και 96.000 με ακατέργαστο καστανό ρύζι. Το κάθε σακί περιείχε 50 κιλά ρυζιού και το κόστος της απώλειας υπολογίζεται σε σχεδόν 22 εκατομμύρια ευρώ.