ΚΟΣΜΟΣ

Απελευθέρωση 69 πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ

Απελευθέρωση 69 πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή την απελευθέρωση 69 πολιτικών κρατούμενων, εν μέσω της επίσκεψης στη χώρα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.


«Ο πρόεδρος έδωσε χάρη σε 69 κρατούμενους που βρίσκονται στον κατάλογο της επιτροπής που είναι αρμόδια για την υπόθεση», ανακοίνωσε η προεδρία μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου Τέιν Σέιν με την Άστον.

«Η αμνηστία ισχύει από τις 15 Νοεμβρίου», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα των κρατούμενων που αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως οι αρχές σημείωσαν ότι πρόκειται για ανθρώπους που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Η προεδρία της Μιανμάρ υπενθυμίζει στην ανακοίνωση την πρόθεσή της να «δώσει αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2013», χωρίς όμως να επισημαίνει πόσοι ακόμη μένει να αφεθούν ελεύθεροι.

Η προηγούμενη ανακοίνωση μαζικής αμνηστίας κρατουμένων, συνολικά 56, έγινε στις αρχές Οκτωβρίου λίγο πριν τη συμμετοχή του Τέιν στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) στο Μπρουνέι.

Μετά τη διάλυση της χούντας τον Μάρτιο του 2011, η Μιανμάρ έχει απελευθερώσει κατά κύματα εκατοντάδες αντιφρονούντες, μοναχούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Όμως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Τέιν Σέιν ότι χρησιμοποιεί την απονομή χάρης σε κρατούμενους για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να την εύνοια των ξένων χωρών σε περιόδους σημαντικών διπλωματικών συναντήσεων.

Στο μεταξύ, ο Τέιν και η Άστον συμμετείχαν την Παρασκευή το πρωί σε μια συνεδρίαση που αφορούσε στην οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Μιανμάρ, αλλά και στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κυρίως ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2015.

Ο Τέιν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μιανμάρ, όπου βρίσκεται επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.