ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Γεννιέται η νέα Φόρτσα Ιτάλια

Ιταλία: Γεννιέται η νέα Φόρτσα Ιτάλια

Η Νέα Φόρτσα Ιτάλια ξεκινά σήμερα την πορεία της στην Ρώμη, με την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κεντροδεξιά παράταξη όμως, παρά τις διάφορες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να αποφύγει την διάσπαση.
Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα και υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε ότι τριάντα ένας γερουσιαστές και είκοσι πέντε βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξουν το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα φέρει το όνομα «Νέα Κεντροδεξιά».


Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον επίλογο της σύγκρουσης «μετριοπαθών» και «εξτρεμιστών» στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης. Η ένταση σοβούσε εδώ και πολλές εβδομάδες, με ένα κύριο σημείο τριβής: οι έμπιστοι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι θεωρούν ότι αμέσως μετά την πιθανή αποπομπή του από την γερουσία, στις 27 του μηνός, θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να πέσει η κυβέρνηση.


Ο Αλφάνο, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συντηρητικοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιμένουν ότι η έκπτωση του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού δεν πρέπει να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον κυβερνητικό βίο, διότι αυτό θα ζημίωνε όλη την χώρα.


Η Νέα Κεντροδεξιά πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση σύσταση νέων ομάδων, τόσο στην βουλή όσο και στην γερουσία της Ρώμης. Η πρώτη συνέπεια της σημαντικής αυτής αλλαγής στον πολιτικό χάρτη της χώρας είναι ότι η κυβέρνηση Λέττα μπορεί να βασιστεί πλέον σε μια πιο ομοιογενή πλειοψηφία, κυρίως στην γερουσία, για να προσπαθήσει να εγκρίνει τα κύρια μέτρα του προγράμματός της, αρχίζοντας από εκείνα που αφορούν την στήριξη της οικονομίας.


Αναμένεται να διαπιστωθεί μέχρι ποιού βαθμού, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης (προσφεύγοντας, πιθανώς, και σε κινητοποιήσεις οπαδών τους) με κύριο αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.