ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ο στρατός θα συνδράμει τους πληγέντες του τυφώνα

Φιλιππίνες: Ο στρατός θα συνδράμει τους πληγέντες του τυφώνα

Η Ιαπωνία θα κινητοποιήσει σχεδόν 1.200 στρατιώτες, τρία πολεμικά σκάφη, 10 αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στις Φιλιππίνες μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από έναν ισχυρό τυφώνα, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.


Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση αρωγής που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στο εξωτερικό οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που φέρει ημερομηνία της Παρασκευής.


Περίπου 1.170 μέλη των ιαπωνικών δυνάμεων θα παράσχουν ιατρική υποστήριξη, υπηρεσίες καραντίνας και υπηρεσίες μεταφοράς εξοπλισμού στις πληγείσες περιοχές. Περίπου δέκα άλλοι θα έχουν ως βάση τη Μανίλα για να συντονίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης με τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Στα αεροπλάνα που θα στείλει η Ιαπωνία περιλαμβάνονται επτά μεταγωγικά C-130H, δύο αεροπλάνα μεταφοράς καυσίμων KC-767 και ένα αεροπλάνο υποστήριξης πολλαπλών χρήσεων U-4.


Η Ιαπωνία είχε αρχικά στείλει την Τρίτη 50 στρατιωτικούς στο πλαίσιο μιας πρώτης βοήθειας σε γιατρούς και είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μεταφοράς πριν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να στείλει μέχρι 1.000 στρατιώτες στις Φιλιππίνες.


Είναι η πρώτη φορά που ιάπωνες στρατιώτες πατούν και πάλι το νησί Λέιτε, ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατά την αντεπίθεση στον Ειρηνικό των αμερικανικών δυνάμεων το 1944.


Η βοήθεια προς τις Φιλιππίνες θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση αρωγής που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στο εξωτερικό οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, παρόλο που είχαν ήδη συμβάλει στις προσπάθειες σε προηγούμενες καταστροφές στην Ασία, όπως το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό.