ΚΟΣΜΟΣ

Η δραματική ιστορία πρώην συζύγου βασιλιά Σαουδικής Αραβίας!

Η δραματική ιστορία  πρώην συζύγου βασιλιά Σαουδικής Αραβίας!

Η πρώην σύζυγος του παρόντος Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ιμπν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ - πριγκίπισσα Αλ-Ανούντ Μπιντ Φαϊσάλ Αλ Σαούντ κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια της Ιορδανίας.

Το 2003 όντας χωρισμένη με τον πρώην βασιλικό της σύζυγο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία και από τότε ζει στο σπίτι της στο Λονδίνο.

Ωστόσο, σε όλη αυτή την περίοδο στη ζωή της πρώην συζύγου του βασιλιά δεν υπάρχει χώρος για χαρά. Όπως διηγήθηκε η προγκίπισσα Αλ-Ανούντ στη «Φωνή της Ρωσίας», σκέφτεται συνέχεια για την τύχη των τεσσάρων θυγατέρων της. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, η συνομιλήτριά μας πολλές φορές δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά της.

- Μήπως έχετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για την κατάσταση και τις συνθήκες ζωής των θυγατέρων σας;

- Εδώ και 12 χρόνια οι κόρες μου βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Τέτοια είναι η θέληση του πατέρα τους – του τωρινού βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και των αδελφών του. Η κατάσταση της υγείας τους έχει χειροτερέψει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δύο απ’ αυτές συχνά αρρωσταίνουν και η φυσική τους κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Ζουν σε πλήρη απομόνωση από τον κόσμο και την κοινωνία, σαν στη φυλακή, σε μεγάλο κάστρο στην πόλη Τζέντα. Δεν έχουν ακόμη και κάποιο άνθρωπο, που θα μπορούσε να τις βοηθήσει. Ξέρετε, βέβαια την κοινωνία μας, στην οποία η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της (στην σαουδαραβική κοινωνία η γυναίκα δεν μπορεί να βγει μόνη της από το σπίτι της – μόνο σε συνοδεία ανδρών). Ζουν μόνες τους, χωρίς καμία βοήθεια. Δεν διαθέτουν ούτε και κλιματισμό. Ξέρω ότι εναντίον τους διεξάγεται ψυχολογικός πόλεμος. Πληρώνουν αυτές την τιμή για το διαζύγιο μου με τον πατέρα τους.

- Έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με τις κόρες σας;

- Ναι, μιλάμε από το τηλέφωνο, ο πατέρας τους, το επιτρέπει αυτό ακόμα. Το επέτρεψε αυτό για να δείξει πόσο ελεήμων είναι, επιτρέποντάς τους να συνομιλήσουν με την μητέρα τους. Είχε διαδόσει ακόμα και φήμες ότι αν ερχόμουν εκεί, θα μου επέτρεπε να ζήσω με τις κόρες μου.

Προσπαθούσα να έρθω στη Σαουδική Αραβία, αλλά αποδείχτηκε ότι σε όλες τις πρεσβείες απαγόρευσαν να παρατείνουν την ισχύ του εξωτερικού μου διαβατηρίου. Η οικογένεια του βασιλιά κατάφερε να απαγορεύσει ακόμα στην Ιορδανία (η Αλ-Ανούτ κατάγεται από την Ιορδανία) να παρατείνει το ιορδανικό μου διαβατήριο για να μην έχω τη δυνατότητα να επιστρέψω ακόμα και στη δική μου χώρα.

- Πιστεύετε ότι τα παγκόσμια ΜΜΕ παραπληροφορούν ή κρύβουν την αλήθεια για τις 4 πριγκίπισσες που βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό;

- Τα ΜΜΕ περισσότερο αρνιούνται να καλύψουν το πρόβλημά μας παρά να το διαστρεβλώνουν. Όταν μόλις άρχισε αυτή η υπόθεση, ήρθα στο Λονδίνο και βρήκα δικηγόρους από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Σαουδάραβες πράκτορες τους δωροδόκησαν, έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η υπόθεση και να μην βγει σε διεθνές επίπεδο. Εκτός απ’ αυτό, δεν μπορούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα απλώς να βρω δικηγόρο –όλοι με απόφευγαν και δεν ήθελαν να αναλάβουν την υπεράσπιση των κόρων μου.

- Τι θα θέλατε εσείς προσωπικά να πείτε στους ακροατές του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» και στον κόσμο;

- Απευθύνομαι σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Οι τέσσερις κόρες μου βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό και αυτό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα. Οι κόρες μου είναι καταδικασμένες σε αργό και επώδυνο θάνατο, επειδή η υγεία τους είχε υπονομευτεί οριστικά (αρχίζει να κλαίει). Φανταστείτε ότι τα δικά σας παιδιά βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και εσείς καλείτε για βοήθεια, αλλά κανένας λες και δεν σας ακούει...