ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τους 5.200 οι νεκροί του τυφώνα

Φιλιππίνες: Ξεπέρασαν τους 5.200 οι νεκροί του τυφώνα

Ξεπέρασαν τους 5.200 οι νεκροί που άφησε στο πέρασμά του ο φονικός τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης των καταστροφών.

Ο Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν σημειωθεί ποτέ στον κόσμο, προκάλεσε περισσότερους θανάτους από την ισχυρή καταιγίδα που το 1991 σκότωσε 5.101 ανθρώπους στις πλημμύρες στην πόλη Ορμοκ, της επαρχίας Λέιτε, της ίδιας που κατέστρεψε ο τυφώνας.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε σήμερα είναι 5.209. Σύμφωνα με τον Εντουάρντο ντελ Ροζάριο, διευθυντή του Συμβουλίου Μείωσης και Διαχείρισης του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών, 23.500 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, περισσότεροι από 1.600 είναι οι αγνοούμενοι και πάνω από 4 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές 12 δισ. πέσος (274 εκ. δολάρια) σε καλλιέργειες και υποδομές.

Τα περισσότερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους ή όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα και υποδομές που κατέρρευσαν ή από πνιγμό καθώς κύματα ύψους 6 ως 7 μέτρων έπληξαν τις ακτές της πόλης Τακλομπάν στην επαρχία Λέιτε. Αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς στην πόλη Τακλομπάν έχουν απομακρυνθεί τα συντρίμμια μόνο κατά το ήμισυ.