ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Με χρήση δακρυγόνων προσπαθούν να σπάσουν τις διαδηλώσεις!

Αίγυπτος: Με χρήση δακρυγόνων προσπαθούν να σπάσουν τις διαδηλώσεις!

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση περισσότερων από 2.000 φοιτητών που διαμαρτύρονταν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κατά της καθαίρεσης από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.


Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν αμέσως για να πάρουν τον έλεγχο, ρίχνοντας δακρυγόνα και κλείνοντας όλες τις προσβάσεις σε αυτήν την συμβολική πλατεία, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο της εξέγερσης με την οποία εκδιώχθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στις αρχές του 2011.
Πρόκειται για την πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιούν οι ισλαμιστές στην πλατεία αυτή στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας από την καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η Συντακτική Συνέλευση της Αιγύπτου υιοθέτησε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του προσχεδίου του νέου Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την διατήρηση της δυνατότητας ο στρατός να δικάζει πολίτες που κατηγορούνται για επίθεση σε στρατιωτικούς.
Το τελικό κείμενο του Συντάγματος αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αίγυπτο μάλλον στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές του Ιανουαρίου.
Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε επίσης σήμερα κατά ενός άρθρου που προέβλεπε την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν από τις προεδρικές, εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την πολιτική μετάβαση στην χώρα.
Τα τριάντα τρία από τα πενήντα μέλη της συνέλευσης που έχει διορίσει ο προσωρινός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ ψήφισαν κατά του άρθρου αυτού, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να καταρτιστεί εκ νέου.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία διόρισε ο στρατός αφού καθαίρεσε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχει επιφορτιστεί και πάλι από τον στρατό να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας και να διοργανώσει την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2014.

Την ίδια ώρα η εισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αιγύπτου έδωσε σήμερα εντολή για την κράτηση για 15 ημέρες του διευθυντή σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Ο Χάνι Σαλαχεντίν, διευθυντής σύνταξης του σταθμού "Μισρ 25", τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας για την "μετάδοση ψευδών πληροφοριών" και για "υποκίνηση στην βία", διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.