ΚΟΣΜΟΣ

Στους επτά οι νεκροί από τη φωτιά στο εργοστάσιο του Πράτο

Στους επτά οι νεκροί από τη φωτιά στο εργοστάσιο του Πράτο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εργοστάσιο ενδυμάτων κινεζικής ιδιοκτησίας σε μια βιομηχανική ζώνη στην ιταλική πόλη Πράτο, σκοτώνοντας εργάτες που παγιδεύτηκαν σε ένα αυτοσχέδιο υπνωτήριο στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως 11 εργάτες κοιμόντουσαν σε έναν χώρο με μικρά διαμερίσματα που χωρίζονταν από χαρτόνι πάνω από μια αποθήκη.

"Αυτό είναι ντροπή για όλους μας, επειδή πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα γι΄αυτό που είναι: η μεγαλύτερη συγκέντρωση παράνομης απασχόλησης στη βόρεια και κεντρική Ιταλία", δήλωσε ο Ενρίκο Ρόσι, πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης.

Πλάνα που ανέβηκαν στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας Il Tirreno δείχνουν πέντε πληρώματα της πυροσβεστικής που μάχονται με τις φλόγες σε ένα χώρο που μοιάζει με αποθήκη ενώ καπνός βγαίνει από το κτίριο. Επί τόπου βρίσκονταν επίσης ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Η τραγωδία προκάλεσε αμέσως ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και σε ένα δίκτυο παρόμοιων εργαστηρίων που λειτουργούν στην περιοχή, η οποία είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό υφαντουργικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε Κινέζους, πολλές από τις οποίες λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας.

image11

"Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει εκπλαγεί αφού ο καθένας το γνωρίζει εδώ και χρόνια, στην περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και στο Πράτο, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε συνθήκες σχεδόν δουλείας", έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ρομπέρτο Πιστονίνα, γενικός γραμματέας του τμήματος Φλωρεντίας και Πράτο του συνδικάτου CISL.

Η βιομηχανική περιοχή Μακρολότο του Πράτο, ακριβώς έξω από τη Φλωρεντία, είναι γνωστή για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις χονδρικής και τα εργαστήρια που ανήκουν σε Κινέζους και τα οποία φτιάχνουν φτηνά ρούχα που προορίζονται για την εξαγωγική αγορά καθώς και για διάσημες αλυσίδες λιανικής.

image12

Το Πράτο θεωρείται πως έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κινέζων μεταναστών στην Ιταλία, με τουλάχιστον 15.000 από αυτούς νόμιμα εγγεγραμμένους σε έναν συνολικό πληθυσμό λίγο κάτω των 200.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χιλιάδες άλλοι φέρεται ότι ζουν στην πόλη παράνομα.