ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Διαδηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Ονδούρα: Διαδηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Χιλιάδες υποστηρικτές της αριστεράς διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας, διαμαρτυρόμενοι για νοθεία στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί σημάδι ελπίδας για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η χώρα της κεντρικής Αμερικής μαστίζεται από περιστατικά βίας και έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο υποψήφιος της δεξιάς, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Νοεμβρίου με το 36,8 τοις εκατό του συνόλου των ψήφων. Ο Ερνάντες ορκίστηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να πατάξει τη βία που οφείλεται στη χρήση ή τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Σιομάρα Κάστρο, σύζυγος του πρώην πρόεδρου της χώρας Μανουέλ Σελάγια, ήταν υποψήφια με το κόμμα Ελευθερία και Επανίδρυση (LIBRE) και ήρθε δεύτερη λαμβάνοντας το 28,79 τοις εκατό των ψήφων. Η Κάστρο αρνήθηκε να αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα ζητώντας την εκ νέου καταμέτρηση.

«Εάν γίνει εκ νέου καταμέτρηση, το LIBRE έχει κερδίσει τις εκλογές» είπε ο Σελάγια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης την Κυριακή. «Δεν θέλουμε τη νοθεία στην Ονδούρα. Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που γεννήθηκε από την εξαπάτηση και την παραπλάνηση», είπε.

Εκπρόσωποι του κόμματος ανακοίνωσαν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ ο Σελάγια δήλωσε ότι το κόμμα είναι πρόθυμο να φτάσει έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας προκειμένου να γίνει ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Κάστρο και ο Σελάγια παρέστησαν στην πορεία συνοδεύοντας το φέρετρο του 58χρονου Αντόνιο Αρντόν, ένθερμου υποστηρικτή του LIBRE, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από αγνώστους στη Τεγκουσιγκάλπα. Ο Σελάγια υποστήριξε ότι η δολοφονία του Αρντόν είχε πολιτικά κίνητρα και εκτελέστηκε από «τάγματα θανάτου». Οι αρχές της Ονδούρας δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν τα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του 58χρονου.