ΚΟΣΜΟΣ

Κάτοικοι ενός χωριού στο Λίβανο έκαψαν καταυλισμό Σύρων προσφύγων

Κάτοικοι ενός χωριού στο Λίβανο έκαψαν καταυλισμό Σύρων προσφύγων

Οι κάτοικοι μιας περιοχής στον ανατολικό Λίβανο εκδίωξαν εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες που είχαν στήσει έναν "ανεπίσημο" καταυλισμό στο χωριό τους κατηγορώντας τους, άδικα σύμφωνα με έναν ντόπιο γιατρό, για τον βιασμό ενός άνδρα.

Ο Δρ. Άχμεντ Ουάλιντ Σουλεϊμάν, ο οποίος εξέτασε το φερόμενο θύμα, διαβεβαίωσε ότι δεν έφερε κανένα ίχνος βίας. Ένας από τους κατοίκους που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι η κατηγορία αυτή ήταν ένα πρόσχημα για να εκδιωχθούν οι πρόσφυγες από το οικόπεδο που είχαν καταλάβει, καθώς οι ιδιοκτήτες του το ήθελαν πίσω.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβάνου και οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο "τριβών" μεταξύ των Λιβανέζων και σχεδόν 800.000 Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Ο καταυλισμός, στο χωριό Κσαρ Νάμπα, φιλοξενούσε 400 Σύρους σε σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα. Όμως την Κυριακή οι χωρικοί εισέβαλαν στο χώρο, έκαψαν τις σκηνές και απείλησαν τους πρόσφυγες.

Τρομοκρατημένοι, πολλοί από αυτούς είπαν ότι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα κάτω από τ' αστέρια.

Σήμερα οι κάτοικοι έκαψαν άλλες 15 σκηνές και κατέστρεψαν ορισμένα παραπήγματα.