ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία και η Κίνα κατακτούν... το διάστημα

Η Ινδία και η Κίνα κατακτούν... το διάστημα

Εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Σιτσάνγκ η διαστημική συσκευή «Τσανγκιέ-3», που μεταφέρει το όχημα εξερεύνησης της Σελήνης «Γιούτου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου το όχημα εξερεύνησης της Σελήνης αναμένεται να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, να συλλέξει δείγματα του σεληνιακού εδάφους και να διεξάγει έρευνα για ορυκτό πλούτο. Η αποστολή στη Σελήνη Κινέζου αστροναύτη μπορεί να γίνει μετά το 2020.

Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, που στέλνει στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης δική της ιπτάμενη συσκευή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η πρώτη στην Κίνα εκτόξευση διαστημικής συσκευής στη Σελήνη υποδέχθηκε στο Πεκίνο ως μία ακόμα απόδειξη της μεταμόρφωσης της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη.

Δύναμη, ικανή μελλοντικά να επισκιάσει τον κύριο ανταγωνιστή της – τις ΗΠΑ – όχι μόνο στην οικονομία και το εμπόριο, αλλά και στο διαστημικό τομέα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το Πεκίνο επένδυσε στην εξερεύνηση του διαστήματος τεράστια ποσά. Αυτό του επέτρεψε να πραγματοποιήσει ένα απίστευτο άλμα προς τα εμπρός και σήμερα να βγει στην παγκόσμια διαστημική κούρσα στην τρίτη θέση, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η αναφορά για την εκτόξευση του κινεζικού οχήματος εξερεύνησης της Σελήνης «Γιούτου» συνέπεσε με την είδηση της υλοποίησης στην Ασία ένος άλλου φιλόδοξου διαστημικού αντικειμένου. Το διαστημικό όχημα εξερεύνησης «Μανγκαλιάν», που εκτοξεύθηκε από την Ινδία στις αρχές Νοεμβρίου και προορίζεται για την εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη, εγκατέλειψε τη γήινη τροχιά και την περασμένη Κυριακή βγήκε σε τροχιά πτήσης προς τον Κόκκινο πλανήτη.

Σε περίπτωση επιτυχίας αυτής της αποστολής στον Άρη, η Ινδία θα γίνει η πρώτη δύναμη της Ασίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια ομάδα των εξερευνητών του Άρη. Αυτή τη στιγμή σε αυτήν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κίνα είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα το 2011, αλλά απέτυχε. Έτσι, μένοντας πίσω από την Κίνα στην ανάπτυξη του δικού της διαστημικού τομέα συνολικά, η Ινδία προηγείται της Κίνας στην υλοποίηση του προγράμματος για τον Άρη.

Πηγη Φωνή της Ρωσίας