ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό «καπέλωμα» Μπαρόζο στην Τρόικα

Πολιτικό «καπέλωμα» Μπαρόζο στην Τρόικα

Εσωτερικές αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει η ξεκάθαρη πολιτική στήριξη του Προέδρου Μπαρόζο προς την ελληνική κυβέρνηση με τρόπο που πολλοί στο εσωτερικό της Επιτροπής μεταφράζουν ως «πολιτικό καπέλωμα» του Πρόεδρου της στην λειτουργία και τις αποφάσεις των τεχνοκρατών της Τρόικας.

Η δυσαρέσκεια εκπορεύεται πρωτίστως από το περιβάλλον του Φιλανδού επιτρόπου Ρεν, ο οποίος ανήκει στο μπλοκ των σκληροπυρηνικών Βορειοευρωπαϊκών χωρών, όπως επίσης και από την πλευρά του Ολλανδού Πρόεδρου του Eurogroup κ. Ντάισεμπλουμ.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία εσωτερική διένεξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε όσους λένε ότι πρέπει να αφεθεί η Τρόικα να κάνει ανενόχλητη την τεχνοκρατική δουλειά της και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να δοθεί μία πολιτική λύση στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα αναλαμβάνει από του χρόνου την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Όμως οι δηλώσεις Μπαρόζο και η ομπρέλα πολιτικής στήριξης προς την Ελλάδα συνιστά μία ευθεία αντίθεση σε σχέση με τον τρόπο που οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν να προωθήσουν το παιχνίδι της επικράτησης μίας τεχνοκρατικής λογικής που αδιαφορεί για το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της επιλογής να τραβηχθεί η κατάσταση στα άκρα.

samarasbarozo

Η έξυπνη κίνηση του Σαμαρά επίσης έγκειται και στο γεγονός ότι επενδύει στην στήριξη Μπαρόζο, γνωρίζοντας ότι αυτή θα του δοθεί απλόχερα καθώς ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρείται πλέον απερχόμενος, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την λήξη της θητείας του δεν φείδεται δηλώσεων στήριξης προς καμία πλευρά...

Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχουν βαρύτητα τα λεγόμενα Μπαρόζο σε αυτήν την δεδομένη στιγμή που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας η τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι τεχνοκράτες δεν αυτενεργούν, αλλά ακολουθούν τις εντολές που έχουν από τους πολιτικούς τους συνομιλητές...

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αδιέξοδο

Μπαρόζο: «Όχι» σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους