ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Πρέπει να συγχαίρουμε αυτούς που αποκαλύπτουν απόρρητα

ΟΗΕ: Πρέπει να συγχαίρουμε αυτούς που αποκαλύπτουν απόρρητα

Αυτοί που αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες για να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη θα πρέπει να δέχονται συγχαρητήρια και όχι να διώκονται, δήλωσε σήμερα ο πατέρας του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς-Λι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

"Όταν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες δεν λειτουργούν, οι whistleblowers, οι καταμηνυτές ατασθαλιών, είναι αυτοί στους οποίους η κοινωνία μπορεί να υπολογίζει", δήλωσε.

"Επειδή επιτελούν το σημαντικό λειτούργημα να σώζουν την κοινωνία όταν αυτή βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, κατά συνέπεια οφείλουμε, πιστεύω, να βρούμε μια μορφή διεθνούς αναγνώρισης για τους whistleblowers", δήλωσε ακόμη ο Μπέρνερς-Λι.

Ο ίδιος εξήγησε πως δεν φαντάζεται ότι θα τους απονέμεται αυτομάτως το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά μάλλον να τους χορηγείται μια "αμνηστία".

SN321

Ο Μπέρνερς-Λι αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

"Υπήρχαν κατά κάποιον τρόπο έλεγχοι και ισορροπίες εγκατεστημένοι στο σύστημα, κυρίως στο αμερικανικό σύστημα. Απέτυχαν", τόνισε.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις να εξεταστούν τα μέσα για να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή, θεώρησε "αφελές" να πιστεύει κανείς πως υπάρχουν αλάθητα μέτρα.

"Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτά τα συστήματα θα καταστούν κι αυτά αποτυχημένα στο μέλλον", προειδοποίησε αυτός ο βρετανός φυσικός ο οποίος φαντάσθηκε πριν από πάνω από 25 χρόνια το δίκτυο του Ίντερνετ ενώ εργαζόταν για Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, Βρίσκεται στον ΟΗΕ για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ροή Ειδήσεων