ΚΟΣΜΟΣ

ΦΩΤΟ: Με τη σημαία της Νότιας Αφρικής τυλίχτηκε το φέρετρο του Μαντέλα

ΦΩΤΟ: Με τη σημαία της Νότιας Αφρικής τυλίχτηκε το φέρετρο του Μαντέλα

Στην σημαία της Νότιας Αφρικής τυλίχθηκε το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα καθώς μεταφέρθηκε από την κατοικία του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πρετόρια

Τη φωτογραφία δημοσιεύει η Daily Mail.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο ήρωας του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε χθες βράδυ την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μαντέλα για να τον αποχαιρετίσουν, ενώ ηγέτες από όλον τον κόσμο εκφράζουν την θλίψη τους.

Ντέιβιντ Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως σήμερα έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας», είπε ο Κάμερον.

«Στη χώρα που αγάπησε, ολόκληρο το έθνος θα θρηνεί το χαμό ενός ανθρώπου που αποτέλεσε της ενσάρκωση της χάρης. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου και η καρδιά μου είναι μαζί με την οικογένειά του, το λαό της Νότιας Αφρικής αλλά και όλους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν χάρη στο κουράγιο του Νέλσον Μαντέλα».

Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαίνεσε το έργο του Νέλσον Μαντέλα λέγοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα για την ανθρωπότητα και η κληρονομιά του θα εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική», δήλωσε η Μέρκελ.

«Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια».

Φρανσουά Ολάντ

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία – όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο».

«Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο», είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του.

«Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα».

Μπιλ Κλίντον

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σηματοδότησε την απώλεια ενός από «τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου και ενός από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

«Η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης», δήλωσε ο Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ως ένα «πραγματικό φίλο» τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον.

«Όλοι ζούμε σε ένα καλύτερο κόσμο εξαιτίας αυτού του ανθρώπου και του έργου του. Απέδειξε ότι η ελευθερία συγχωρεί, ότι μια μεγάλη καρδιά είναι καλύτερη από ένα κλειστό μυαλό και ότι οι πραγματικές νίκες της ζωής πρέπει να μοιράζονται».

Πρίγκιπας Γουίλιαμ

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν «εξαιρετικός και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρίγκιπας της Βρετανίας, Γουίλιαμ, ο οποίος παρακολουθούσε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας αφιερωμένη στη ζωή του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του. «Είναι εξαιρετικά λυπηρή και τραγική αυτή η είδηση», είπε. «Μόλις που είχαμε αναθυμηθεί πόσο εξαιρετικός ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και πόσους ανθρώπους άγγιξε με το έργο του. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά του».

Διαβάστε επίσης:

Νέλσον Μαντέλα: Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του

Η Αφρική θρηνεί: Χιλιάδες κόσμου έξω από το σπίτι του Μαντέλα

«Έφυγε» ο ήρωας κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα (βίντεο + φωτογραφίες)

Μπαν Κι-μουν: Πηγή έμπνευσης ο βίος του Νέλσον Μαντέλα (βίντεο)

Ομπάμα: Ο Μαντέλα ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους (vid)

Αμερικάνικο Κογκρέσο για Μαντέλα: Ο κόσμος έχασε έναν κολοσσό

Τζον Κι: Πρότυπο ηγέτη ο Μαντέλα

Μπιλ Κλίντον: «O Μαντέλα είναι πρωταθλητής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Μέρκελ: «Το παράδειγμα του Μαντέλα αποτελεί έμπνευση τους ανθρώπους»

Παγκόσμια συγκίνηση και φόρος τίμης στον Νέλσον Μαντέλα