ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Τι λέει ο Έλληνας «άνθρωπος του Μαντέλα»

Βίντεο: Τι λέει ο Έλληνας «άνθρωπος του Μαντέλα»

Γνωρίστηκαν το 1948. Ο Έλληνας Γιώργος Μπίζος είναι ο άνθρωπος που συντρόφευσε τον Νέλσον Μαντέλα στα δύσκολα χρόνια της φυλακής, στο Ρόμπεν Άιλαντ.


Ο Γιώργος Μπίζος έφτασε στο Ντέρμπαν τον Οκτώβριο του 1941, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Ελλάδα. Επτά χρόνια μετά, γνώρισε τον ανερχόμενο δικηγόρο, τότε, Νέλσον Μαντέλα. Τους ένωσε μια δυνατή φιλία και ο κοινός αγώνας κατά του απαρτχάιντ.

Στη Νότια Αφρική τον αποκαλούν «πνευματικό πατέρα» της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε τον Νέλσον Μαντέλα στη δίκη του κι εκείνος που τον επισκεπτόταν συνεχώς στη φυλακή.

«Θυσίασε την ζωή του, όχι για τον εαυτό του, αλλά για το καλό του λαού της Νοτίου Αφρικής, του λαού της Αφρικής και των λαών του κόσμου», είπε για τον Νέλσον Μαντέλα μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews.

Από το Κέιπ Τάουν ο νοτιοαφρικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος του Μαντέλα Τζορτζ Μπίζος δήλωσε ότι ο Μαντίμπα δεν επιζητούσε διόλου την προβολή.

Ο Μπίζος ήταν ο δικηγόρος του Μαντέλα στη "Δίκη της Ριβόνια" το 1963 και το 1964 μετά την οποία ο Μαντέλα οδηγήθηκε στη φυλακή. Ήταν στενοί φίλοι. Είχαν γνωριστεί όταν σπούδαζαν νομικά στο Πανεπιστήμιο Γουϊτγουότερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Aναπολεί πώς ο Μαντέλα συνήθιζε να αστειεύεται όταν έλεγε πως θα συναντούσε τους πρώην συντρόφους του στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στον ουρανό. Έλεγε αστειευόμενος ότι, αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, θα το χαρεί γιατί εκεί θα συναντήσει τους παλιούς του συναγωνιστές".

Δείτε το βίντεο: